Skip to main content

Granjas piloto

Criar cerdos sin raboteo: experiencias de granjas comerciales

images/escuat La falta de casos de granjas exitosas en criar cerdos sin raboteo hace que los ganaderos, los técnicos y los veterinarios sean escépticos en cuanto a la implementación de estas medidas a nivel comercial. En esta sección describimos el seguimiento y la experiencia de granjas comerciales que han dado el paso en criar cerdos sin raboteo.    

La manca de casos de granges exitoses en criar porcs sense escuat fa que els ramaders, els tècnics i els veterinaris siguin escèptics pel que fa a la implementació d'aquestes mesures a nivell comercial. En aquesta secció descrivim el seguiment i l'experiència de granges comercials que han fet el pas a criar porcs sense les cues tallades.

En aquest document, descrivim l'experiència de granges comercials que han fet el pas a criar porcs sense escuat.

 

 

Projecte finançat a través de la operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020

   

 

En los últimos años se ha visto una presión política creciente para implementar las medidas relativas a la implementación del material manipulable en las granjas de porcino y la prohibición del corte de colas rutinario estipulado en la Directiva 2008/120 / EC. Desde 2016, el interés de la UE para que la implementación de la normativa fuera efectiva ha sido creciente, y se han llevado a cabo auditorías. En la actualidad, en la UE ya se han editado varias guías para evitar la caudofagia, y así facilitar el camino hacia el cumplimiento de la normativa. Entre ellas destacamos el “Documento sobre la gestión de las explotaciones porcinas para evitar la caudofagia” (MAPAMA) y en Cataluña, se publicó en abril de 2018, "el informe técnico para la prevención de la caudofagia".

A pesar de la presión legislativa creciente, se observan grandes dificultades por parte de los productores para poder implementar estas medidas. Las razones por las que la gran mayoría de las granjas siguen criando cerdos con la cola cortada son diversas, pero la mayoría convergen hacia un punto común: el miedo de asumir un riesgo sustancial. EL primer riesgo está relacionado con la naturaleza de este problema de comportamiento: la caudofagia es un problema multifactorial, a menudo esporádico y difícilmente previsible. El segundo riesgo está relacionado con la supervisión de los animales: dejar de cortar colas implica tener un muy buen manejo y más tiempo invertido en la observación de los animales. El tercer riesgo está relacionado con los gastos económicos que implica la prevención de riesgos de caudofagia.

La falta de casos de granjas exitosas en criar cerdos sin raboteo hace que los ganaderos, los técnicos y los veterinarios sean escépticos en cuanto a la implementación de estas medidas a nivel comercial.

En esta sección describimos el seguimiento y la experiencia de granjas comerciales que han dado el paso en criar cerdos sin raboteo.    

 

  • ¿Cuál fue la frecuencia de mordeduras de colas?
  • Antes de dejar de cortar las colas: reducir los factores de riesgo crónicos
  • Material manipulable: un coste significativo.
  • El factor novedad: un elemento clave para prevenir las mordeduras colas
  • Observar los animales y anticiparse a un brote de mordeduras de colas 

 

 

Criar porcs sense escuat: experiències de granges comercials

En els últims anys s'ha vist una pressió política creixent per implementar les mesures relatives a la implementació de material manipulable a les granges de porcí i la prohibició del tall de cues rutinari estipulat en la Directiva 2008/120 / CE. Des de 2016, l'interès de la UE perquè la implementació de la normativa fos efectiva ha estat creixent, i s'han dut a terme auditories. En l'actualitat, a la UE ja s'han editat diverses guies per evitar la caudofàgia, i així facilitar el camí cap al compliment de la normativa. Entre elles destaquem el "Document sobre la gestió de les explotacions porcines per evitar la caudofàgia" (MAPAMA) i a Catalunya, es va publicar a l'abril de 2018, "l'informe tècnic per a la prevenció de la caudofàgia".

Tot i la pressió legislativa creixent, s'observen grans dificultats per part dels productors per poder implementar aquestes mesures. Les raons per les quals la gran majoria de les granges segueixen criant porcs amb la cua tallada són diverses, però la majoria convergeixen cap a un punt comú: la por d'assumir un risc substancial. EL primer risc està relacionat amb la naturalesa d'aquest problema de comportament: la caudofàgia és un problema multifactorial, sovint esporàdic i difícilment previsible. El segon risc està relacionat amb la supervisió dels animals: deixar de tallar cues implica tenir un molt bon maneig i més temps invertit en l'observació dels animals. El tercer risc està relacionat amb les despeses econòmiques que implica la prevenció de riscos de caudofàgia.

La manca de casos de granges exitoses en criar porcs sense escuat fa que els ramaders, els tècnics i els veterinaris siguin escèptics pel que fa a la implementació d'aquestes mesures a nivell comercial.

En aquesta document descrivim l'experiència de granges comercials que han fet el pas a criar porcs sense les cues tallades.

 

 

 

  • Quina va ser la freqüència de mossegades de cues?
  • Abans de deixar de tallar les cues: reduir els factors de risc crònics
  • Material manipulable : un cost significatiu.
  • El factor novetat: un element clau per prevenir les mossegades cues
  • Observar els animals i anticipar-se a un brot de mossegades de cues

 

Projecte finançat a través de la operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020